Persian_Category اتاق فکر

اتاق فکر

نگران نباشید پیس کار می کند.....

آقایی 60 ساله که به علت  نارسایی پیشرفته قلبی  قبلا برای وی CRT-D  تعبیه شده است به علت تشدید نارسایی قلبی و  اکتوپی های بطنی علامت  دار بستری می شود و تحت مانیتورینگ  قلب قرار می گیرد.در همان روز اول بستری پرستار بیمار اطلاع داد  که دستگاه  بیمار اشکال دارد و بعضی از ضربانهی پیس کاپچر نمی کند.به همین دلیل بی مار ویزیت شد.
ابتدا تراسه ای از ریتم بیمار ثبت شد.(تراسه 1) در این تراسه  به نظر می رسید که پس از بعضی از ارتیفکتههای پیس میکر  دپولاریزاسیون بطنی در کار نیست. ولی علیرغم  این وضعیت که در مانیتور هم مشاهده میشد نبض بیمار برقرار بود.

تراسه 1-عدم کاپچر کاذب
این وضعیت چگونه توجیه میشود و راه دحل چیست؟
اگر دقیقتر به تراسه 1 نگاه کنید می بینید که کمپلکسهای QRS کوچکی پس از ارتیفکتهای پیس مشاهده میشودبهترین توضیح برای این وضعیت این است که محور الکتریکی قلب در هنگام پیس عمود بر محور اشتقاق مانیتورینگ است ولی محور ضربانهای اکتو پیک بطنی موازی با اشتقاق مانیتورینگ هستند به همین دلیل ضربانهای زودرس به عنوان کاپچر و ضربانهی کاپچر شده به اشتباه بع عنوان عدم کاپچر تلقی شده اند.
برای تایید این فرض و اصلاح وضعیت مو چود جای سیم زرد رنگ که معمولا در مانیتورینگ در کنار چپ استرنوم وصل می شود با جای سیم سبز رنگ که به قسمت تحتانی و چپ تنه(معادل پای چپ)تعویض گردید و مشکل حل شد ودر وضعیت جدید تمام کمپلکسها یqrs نمایان شدند.

شکل-2 الف-  عدم کاپچر کاذب ، ب- جابجایی  اتصال لیدها منجر به رفع مشکل شده است
نکاتی که از این تجربه به دست می آید این است که
1-برای رد یا تایید کاپچر الکترو کاردیو گرافی  کفایت نمی کند ویک روش مکانیکی مثل لمس نبض و استفاده از پالس اکسی متر که انقباض مکانیکی بطنها را نشان می دهد ممکن است به کار آید
2- مانیتو رینگ چند کانااله همزمان بر تک کاناله ارجح است
3-اگر فقط امکان پایش یک اشتقاق و جود دارد لیدها طوری متصل شوند تا برداری موازی محور الکتریکی قلب داشته با شند ورعایت مکانهای استاندارد لیدها همیشه ضروری نیست و میتواند با وضیت بیمار فرق کند.

دکتر علیرضا حیدری بکاولی
فلوشیپ الکترو فیزیولوژی